Nesting-ul este modalitatea prin care se eficientizează producția prin optimizarea tăierilor, scăderea timpilor de lucru și reducerea deșeurilor. Vorbim de fapt despre un software care, pe baza unor modele existente, “gândește” cea mai bună așezare a elementelor pe placa ce trebuie decupată în așa fel încât să rezulte o cantitate minimă de deșeuri și optimizează calea de tăiere pentru ca timpul de lucru să fie minim. Apoi generează codurile numerice necesare CNC-ului pentru a face aceste tăieri.
Cum lucrează software-ul de nesting
Pentru a fi mai ușor de înțeles gândiți-vă că trebuie că aranjați un număr cât mai mare de scule pe peretele îngust al atelierului. Veți încerca să găsiți cel mai eficient mod de așezare astfel încât să încapă cât mai multe. De exemplu, pe perete, veți încerca să puneți patentul, echerul sau ruleta imediat sub capul ciocanului, recuperând un spațiu care altfel s-ar pierde. Același lucru este și în cazul nesting-ului. Până la introducerea calculatorului în producție toată această eficientizare era gândită ca așezarea sculelor pe perete, încercând și o optimizare a tăierilor. De exemplu, se căuta soluția ca printr-o singură trecere a circularului să rezulte laturile a 2 elemente. Era o operație de durată, iar rezultatele nu erau la maximul posibil.
Acum, toate aceste operații sunt făcute infinit mai repede cu ajutorul calculatorului și al aplicațiilor. Soft-ul folosește algoritmi pentru a găsi așezarea optimă a elementelor și a le tăia din cât mai puține mișcări, fiind practic legătura dintre proiectare și execuție. În funcție de tipul soft-ului, proiectarea poate fi făcută tot cu ajutorul lui sau pot fi importate fișiere compatibile. După ce modelul de nesting este creat, soft-ul generează o ordine de tăiere și codul numeric al fiecărei operații necesar utilajului pentru a executa aceste operații.
Beneficiile funcției de nesting
Creșterea productivității prin reducerea timpului de lucru. Optimizarea mișcărilor în timpul tăierii are ca rezultat o reducere importantă a timpului în care mașina lucrează și a timpului efectiv de producție. Urmarea imediată este creșterea productivității, dar si economie de energie pe termen lung.
Folosirea eficientă a materialului și reducerea deșeurilor. Folosind un algoritm performant economia poate însemna câteva procente din materialul inițial. Dacă deșeurile rămase nu sunt foarte mici, pot fi selectate și păstrate pentru alte proiecte, folosindu-se și atunci funcția de nesting pentru maximum de rezultat.
Reducerea cheltuielilor cu forța de muncă. Eficientizarea și optimizare sunt realizate cu ajutorul unor programe și a CNC-urilor pentru care nu este nevoie de mult personal. Un CNC poate fi operat de o singură persoană și uneori poate fi programat ca pe perioada unor schimburi (noaptea, de exemplu) să lucreze singur, fără asistență. Astfel se fac economii cu forța de muncă, crescând în același timp și precizia de prelucrare.
WM-2128 ATC, CNC-ul WoodMatic cu masă nesting
CNC-ul WM-2128 ATC, pe care îl puteți vedea și în showroom-ul nostru din Comănești, are masă nesting. Pe masa cu dimensiunile de 2100 x 2800 poate fi prelucrată o placă cu maximum de eficiență și productivitate. Utilajul este echipat cu servomotoare Yaskawa din Japonia, sistem pinion și cremaliera Herion, Germania, unitate de comanda Syntec Control System, Taiwan și magazie liniara de scule cu 12 poziții și control ATC.
Ne poți contacta oricând pentru mai multe informații despre CNC-urile WoodMatic și pentru demonstrații practice în showroom.
Un răspuns